II. multmedijsko obilježavanje Dana kreativnosti i darovitosti

II. multmedijsko obilježavanje Dana kreativnosti i darovitosti održano je 21. ožujka 2017. u Osnovnoj školi Jagode Truhelke u Osijeku. Obilježavanjem se naglašava važnost korištenja informacijsko – komunikacijskih tehnologija u svrhu motivacije za učenje. Projekti prezentirani na manifestaciji rezultat su međupredmetnog povezivanja i timskog suradničkog rada nastavnika i učenika.

IMG_0592.JPG

Cilj manifestacije je pokazati kako se web alati i računalni programi mogu kreativno koristiti za učenje i prezentiranje učeničkih projekata ili nekih drugih aktivnosti u školi te  predstaviti različite oblike aktivnosti, koji utječu na razvoj kreativnosti i darovitosti.

Organizator manifestacije je Tim za kreativni razvoj škole, koji se bavi poticanjem i razvojem kreativnosti i darovitosti. Članovi Tima i ujedno sudionici u organizaciji manifestacije su: voditeljica Tima Irena Bando, školska knjižničarka; Anita Milaković, pedagoginja; Franjo Vukelić, ravnatelj; Silvija Klindžić, učiteljica; Ana Vukojević, učiteljica u produženom boravku; Sanja Grizelj, psihologinja; Katarina Kretić, učiteljica matematike i informatike; Đurđica Janković, učiteljica informatike.

Tim za kreativni razvoj formiran je u sklopu Projekta Erasmus +, KA1 (2014.) te provodi   aktivnosti do danas. Aktivnosti Tima predstavljaju dio redovnog  Nastavnog plana i programa, programa slobodnih aktivnosti ili izborne nastave kao i izvanškolskih aktivnosti.

Program ovogodišnje manifestacije bio je: Kreativna izvedba pjesme „Stand by me”, „Pokaži što znaš“, „Kreativnost u produženom boravku”, „Svašta je nešto”, „Svatko je netko”, „Igrajmo se glagoljicom”, „Glagoljički brojevni memori”, „Klikerima do kreativnosti”, „Glagoljički kviz memori”, „Adrenalinska igra”, „Putovanje na Mjesec” i „Valovi emocija – Emotivne črčkarije”.

program

 • Kreativna izvedba pjesme “Stand by me” bio je glazbeni nastup učenika I. i II. razreda uz glazbenu pratnju saksofona (Benjamin Lamza). Mentorica je bila Ana Vukojević, učiteljica u produženom boravku sa suradnikom Benjaminom Lamza, pripravnikom.
 • Projekt „Pokaži što znaš“ predstavljen je prezentacijom učeničkih nastupa u programu “Smilebox”. Mentorica projekta je Anita Milaković, pedagoginja sa suradnicima: Benjamin Lamza, pripravnik i Sanja Grizelj, psihologinja.

This slideshow requires JavaScript.

 • „Kreativnost u produženom boravku“ predstavljena je prezentacijom učeničkih radova u programu “Kids Story Builder”. Mentorica je Ana Vukojević, učiteljica u produženom boravku.
 • „Svašta je nešto“ izložba je uradaka učenika II. razreda pod vodstvom mentorice Silvije Klindžić, učiteljice II. b razreda.

This slideshow requires JavaScript.

 • Dramska izvedba „Svatko je netko“ u izvedbi učenika II. razreda pod vodstvom mentorice Silvije Klindžić, učiteljice II. b razreda.

dav

 • Projekt učenika IV. razreda „Igrajmo se glagoljicom“ predstavljen je prezentacijom koju su izradili Niko Novak i Leon Topalović, učenici IV. c razreda. Mentorica projekta je Irena Bando, školska knjižničarka sa suradnicima: Liana Mur, učiteljica IV. c, Katarina Kretić, učiteljica matematike i informatike i Sanja Škugor, pripravnica.
 1. Poveznica prezentacije: https://publish.animatron.io/2fbacf58624f01d2b564fa5d?w=640&h=360&a=1&r=0&c=0
 2. Poveznica projekta:  http://glagoljicaosjagodetruhelke.weebly.com
 • „Klikerima do kreativnosti“ prikaz je rada skupine darovitih učenika “Pametne glavice” pod vodstvom mentorice Sanje Grizelj, psihologinje.
 • „Glagoljički kviz memori“ je projekt izrade igre memori u programu “Matchthememory” pod vodstvom mentorice Katarine Kretić, učiteljice matematike i informatike i Irene Bando, školske knjižničarke. Na manifestaciji su predstavljene dvije memori igre. Prvi memori su izradile Zara Bičvić i Tea Kozić, dok je drugi izradila Lorena Benčina, učenice VI. razreda
 1. Link na Prezentaciju 1: https://matchthememory.com/MemoryGlagoljica5
 2. Link na Prezentaciju 2: https://matchthememory.com/glagoljica1
 • „Adrenalinska igra“ je prezentacija koju su u okviru projekta „Kreativna uporaba Power Pointa” izradili Tomislav Kopljar i Niko Jukić, učenici VII. c razreda. Mentorica projekta je Đurđica Janković, učiteljica informatike.

Adrenalinska igra

 • „Putovanje na Mjesec“ je prezentacija koju su u okviru projekta „Kreativna uporaba Power Pointa” izradili Tomislav Kopljar i Mario Grujin, učenici VII. c razreda. Mentorica projekta je Đurđica Janković, učiteljica informatike.

Putovanje na Mjesec

 • „Valovi emocija – emotivne črčkarije“ projekt je učenika V. razreda pod vodstvom mentorice Đurđice Janković, učiteljice informatike. Suradnici su Benjamin Lamza, pozadinska glazba na saksofonu i Irena Bando, izrada prezentacije u programu “Movie Maker”.

Valovi emocija

Sve poveznice prezentacija su na:

https://www.tes.com/lessons/UosDoOahSOhoJA/kreativna-jagoda-radovi

HUŠK, Podružnica Osječko-baranjske županije organizirala je 15. IV. 2014. Okrugli stol „Kreativnost u knjižnici“ u OŠ Ernestinovo.
Na Okruglom stolu bavilo se primjenom kreativnih oblika radu knjižničara s učenicima i nastavnicima u školskoj knjižnici. Nakon tri izlaganja (Irena Bando, Ksenija Kesegi Krstin i Gordana Bilić) razgovaralo se o raznolikosti rada školskog knjižničara i važnosti pronalaženja motivacijskih metoda rada s djecom. Osim kreativnih oblika rada edukacije informacijske pismenosti i poticanja čitanja, važnost se pridavala integraciji više predmeta u knjižnici i knjižničarskim i školskim projektima. Također se naglašavala važnost povezivanja školske knjižnice s drugim ustanovama i udrugama, koje potiču promoviranje školskog knjižničarstva i naglašavaju njegovu važnost.
Budući da je Okrugli stol bio organiziran u sklopu 11.međunarodne kolonije mladih, Ernestinovo 2014., manifestacije koja se bavi razvojem darovitosti i kreativnosti kod djece, knjižničari su imali priliku razgledati proces kreativnog rada u 10različitih umjetničkih radionica, kao i web novinarstva. Kako je tema ernestinovačke Kolonije bila „Slika u slici“ među brojnim prekrasnim radovima našao se i rad inspiriran knjigom a koji je ujedno predstavljao i leptira a i rastvorenu knjigu.
Po završetku Okruglog stola organiziran je posjet Galeriji Likovne udruge „Petar Smajić u Ernestinovo te ručak u organizaciji domaćina.

Irena Bando,
predsjednica HUŠK-a Osječko-baranjske županije

Dan dječje knjige – posjet GISKO-u

Povodom Dana dječje knjige i rođendana poznatog svjetskog pisca H.C. Andersena (2.travanj)učenici 8. c razreda OŠ Jagode Truhelke s knjižničarkom Irenom Bandom i razrednicom Klaudijom Hogl, posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku.
Obišli su dječji odjel, odrasli odjel, Kub paklena naranča, studijsku knjižnicu i medioteku, a također i Austrijski odjel, Američki odjel, čak i Albanski.
Na odraslom odjelu su se upoznali s velikim mnoštvom raznovrsnih knjiga, na dječjim odjelu su razgledavali trodimenzionalne vješto izrađene slikovnice a na multimediji su radoznalo zavirivali u ponude filmova, glazbe i dr.
Nakon edukativnog i ugodnog boravka u Gradskoj knjižnici lijepo je vrijeme omogućilo ugodno pješačenje do škole.

Pogledaj fotogaleriju!

Anđeli u knjižnici

Božićne radionice u školskoj knjižnici pod nazivom „Anđeli u knjižnici“ održavat će se u posljednja dva tjedna ove godine u našoj knjižnici a realizirat će se kroz razne aktivnosti za učenike:

2. razred : U potrazi za lijepim pjesmama i pričama o Božiću i anđelima u dječjim časopisima

3. razred : Čitanje priče „Ana u potrazi za Djedom Božićnjakom“

4. razred : Istraživanje o anđelima u knjižnici (u enciklopedijama, leksikonima, rječnicima i na  internetu) i Likovna radionica “Upoznaj mog anđela!“

6.b razred: Likovna radionica “Oslikavanje mog anđela“

6.a razred: Izrada papirnatih borova od starih časopisa

Mali knjižničari i kreativna skupina Comenius: Izrada anđela i borova od starih i dotrajalih knjiga

Predavanje “Anđeli kroz Bibliju“ – gost predavač – Jasna Ravlić (roditelj)

Izložba likovnih radova „ Anđeli u knjižnici“- izložba će biti otvorena od 17. (utorak) do 20. (petak) 2013. u prostorima čitaonice za vrijeme radnog vremena knjižnice.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U KNJIŽNICI OSNOVNE ŠKOLE JAGODE TRUHELKE

Naša Knjižnica i ove je godine obilježila Mjesec hrvatske knjige koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Uz geslo ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige: „Tko čita (ne) skita“ u našoj knjižnici održali samo nekoliko radionica:

 • S drugim razredima odradili smo radionicu na temu:  Časopisi u školskoj knjižnici gdje smo učenike poučili što je časopis, po čemu se razlikuje od novina i knjiga, kakvi sve časopisi mogu biti s obzirom na teme i vrijeme izlaženja, te koji su to najpopularniji i najčitaniji časopisi u školskoj knjižnici. Objasnili smo im što je to rubrika, dali im da čitaju časopise i za kraj kratkim kvizom provjerili što su sve naučili.
 • Učenike III.B razreda i njihovu učiteljicu Gordanu Herhenreder odveli smo u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek: Ogranak Donji grad. Tamo su nas veselo dočekali i razveselili pričom o Zvrčku i Mljacu, dvojici najboljih prijatelja. Zvrčko i Mljac žive u Šljukinu Gnijezdu, Mljac voli putovati i želi vidjeti cijeli svijet dok Zvrčko voli provoditi vrijeme uživajući kod kuće… Zatim su nas upoznali sa knjižnicom i njezinim fondom te su nam rekli kako mi možemo postati članovi knjižnice.
 • S učenicima VI.A razreda i njihovom razrednicom Danijelom Zorinić odradili smo radionicu na temu: Plakat ili poster. Naučili smo ih što je to plakat a što poster, koja je razlika između plakata i postera, što sve treba sadržavati jedan plakat i na što treba pripaziti prilikom njegova oblikovanja. Dali smo im primjere dobrih i loših plakata a oni su sami trebali prepoznati što valja a što ne i koji je plakat najbolje sadržajno i formalno oblikovan.
  Svakog petka u tjednu kojeg smo nazvali Kreativan dan održali smo kreativne radionice na kojima su djeca izrađivala i ukrašavala straničnike za knjige. Osim izrade straničnika bojali smo radove od gline koji su nastali u bilateralnom projektu Comenius s budimpeštanskom Osnovnom školom Eötvös Jószef. Ove radove čeka još jedno završno pečenje a zatim i izložba u našoj školi uoči Božićnih blagdana.

Ovdje možete pogledati naše radove!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s