Dvogodišnji projekt Comenius bilateralne suradnje u školskoj knjižnici

Kako je naša škola 2012.godine ušla u dvogodišnji projekt s Mađarskom, on se uistinu entuzijastički odvijao u školskoj knjižnici i do sada. Jedna od radionica cjelokupnog projekta bila je kreativna radionica u knjižnici koji je vodila knjižničarka i dizajnerica Irena Bando i učiteljica povijesti i engleskog lena CvenićLijić. Radionica se sastojala od istraživanja o glagoljici, izrade kviza i prezentacije na glagoljici(dvojezično hrvatsko-engleski), izrade didaktičkih memori kartica o glagoljici i na kraju keramičke radionice.
Skupina djece kreativne radionice mjesecima je dolazila u knjižnicu i pripremala spomenute materijale. Dolaskom mađarske djece igrao se glagoljički memori , kviz znanja o glagoljici i izrađivala glagoljička slova u glini ili pločice inspirirane glagoljicom.
Posebno zanimljiv dio radionice bio je oblikovanje slova, koja su predstavljala zajednički natpis ComeniusFriendship, gdje je svako slovo ukrašeno nečim što počinje na to isto slovo, kao na primjer na slovu c je sjedila mačka (cat) a slovo u je bilo dio kišobrana (umbrella).
Kako je za tehniku keramiku potrebno puno vremena i strpljenja, oblikovani radovi su se sušili danima, ispekli u keramičkoj peći, bojali i ponovno ispekli u japanskoj tehnici rakua. Za to pečenje (koje se odvijalo u Zlatnoj Gredi) smo iskoristili knjižničarkinu vikendicu a ekipi keramičke radionice priuštili i nezaboravni zlet.
Od ispečenih pločica su složeni prekrasni mozaici od kojih jedan uskoro putuje za Mađarsku a ostali radovi ukrašavaju knjižnicu i ostale prostorije škole.

 

Pogledaj fotogaleriju!

 

ZAVRŠNO RAKU PEČENJE GLAGOLJIČKIH SLOVA U SKLOPU PROJEKTA COMENIUS

Raku - zavrsno pecenje (15)Kreativna radionica školske knjižnice o glagoljici u sklopu projekta Comenius-bilateralna suradnja s mađarskom, održala je svoj završni dio raku pečenja  u subotu, 5. X. 2013. god. u Zlatnoj Gredi. Radionici su prisustvovali učenici kreativne knjižničarske skupine s voditeljicama Irenom Bando i Lenom Cvijić Lijić. Također su bile prisutne i koordinatorica projekta Klaudija Hogl, pripravnica Mirta Burcar, kao i jedan roditelj.

 

Završeni radovi biti će  izloženi u prostorima škole u XII.mj uoči Božićnih blagdana.

Pogledaj fotogaleriju!

 

 

 

Flag-Pins-Hungary-Croatia

PROJEKT COMENIUS U OŠ JAGODI TRUHELKI

Od školske godine 2012./2013. naša škola sudjeluje u dvogodišnjem bilateralnom Comenius projektu s budimpeštanskom Osnovnom školom Eötvös Jószef.

Ime projekta je „Let’s get to know each other, finding similarities and differences through creative art and communication“ („Upoznajmo jedni druge, pronađimo sličnosti i razlike kroz kreativnu umjetnost i komunikaciju“), a cilj mu je omogućiti učenicima istraživanje kulture, povijesti i baštine partnerskih škola te promicanje vlastite kulture.

EAC_LogoKroz dvije godine trajanja projekta oko 50 učenika iz dviju škola sastaju se jednom godišnje, te se zajedno druže kroz 10 dana, unutar nekoliko edukativno-kreativnih  radionica, kao i kroz druge sadržaje. Prvi susret djece bio je u svibnju u Osijeku ove godine,  a drugi će biti nagodinu u Mađarskoj.

Druženje djece naša škola je osmislila između ostalog i kroz  nekoliko radionica, među kojima je i radionica u knjižnici, koja proučava staro hrvatsko i mađarsko pismo. OPŠIRNIJE

Pogledaj fotogaleriju!

comenius (21)

 

Advertisements

2 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s