OLYMPUS DIGITAL CAMERAIrena Bando rođena je 19.05 1966. u Pregradi u Zagorju. Djetinjstvo provodi u Belom Manastiru u Baranji, potom 6 g. u Osijeku. Tekstilno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Projektiranje i oblikovanje materijala i odjeće, završava 90 – ih g. Živi u Zagrebu oko 7 g. te se ponovno vraća u Osijek gdje zasniva obitelj. Majka je dvoje djece. 1998. g. završava Psihološko – pedagošku izobrazbu pri Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku a 2002. g. Dopunski izvanredni studij knjižničarstva na istome fakultetu. Od 20. travnja 2012. g. promovirana je u stručnog suradnika – mentora. U Osijeku živi i radi od 1995. g.

Voditeljica je kreativnih radionica u svojoj školi, gdje knjižničarsku struku povezuje sa kreativnošću i likovnom kulturom. Osmislila je nekoliko knjižničnih projekata: slavonska ornamentila; glagoljica; kreativni petak; radionice izrade straničnika; radionice izrade slikovnice; nekoliko edukacijskih društvenih igara (bonton u školskoj knjižnici; dvostruki memory o glagoljici), umna mapa o knjižnici; kvizove; kreativno osmišljene sate u knjižnici…

Autorica je nekoliko stručnih članaka kao i novina (Znanstveni rad o kreativnosti na Međunarodnom skupu u Osijeku u organizaciji HAZU; radovi u Zbornicima proljetne škole; stručni članak u Profil akademija; rad u Zborniku znanstvenog skupa kulturologije… Autorica je i nekoliko predavanja na Stručnim skupovima, kao i Međunarodnim znanstvenim konferencijama.

Dodatnu edukaciji provodi kroz razne projekte i angažmane: od 2000. g. do 2004. g. pohađa Međunarodni seminar Interaktivne otvorene škole( Novi Sad – Osijek – Tuzla); 2003. g. Seminar art terapije (Tuzla); 2004. g. Seminar projektne nastave (Badija – Korčula); 2005. radionice u kampu Pestalozzi (Švicarska); 2005. g. surađuje s Nansen dijalog centrom (Projekt “Baština mog naroda”); a u listopadu 2012.g. upisuje Doktorski studij kulturologije – Informacija i komunikacija u kulturi; 2013. g. u organizaciji Hrvatske nastave u inozemstvu vodi kreativno edukacijske radionice u Njemačkoj.

Koordinatorica je već 11 g. Međunarodne kolonije mladih Ernestinovo, koja se bavi osmišljavanjem slobodnog vremena mladih a od 2010. g. predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, Osječko – baranjske podružnice.

Školu je povezala s nekoliko partnera: OŠ Ernestinovo, OŠ Loka iz Črnomelj i ZIK Črnomelj iz Slovenije, kao i s OŠ Sv. Filip i Jakov iz Sv. Filipa i Jakova.

U slobodno vrijeme bavi se boravkom u prirodi (biciklizmom, planinarenjem a zimi skijanjem).
Opušta se čitanjem dobrih knjiga, slušanjem dobre glazbe i plesom.
Osobita joj je strast izrada keramike (japanska tehnika – raku) i slikanje (batik tehnika).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s