• Brajko-Livaković, Maja: Milijunaši

images

 

Milijunaši, roman autorice Maje Brajko-Livaković namijenjen je djeci višeg osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditeljima, odgajateljima i osobama koje žele ponovo u sebi probuditi spoznaju da život ne čine samo materijalne vrijednosti, novac i dobar provod već su prave vrijednosti obitelj, ljubav i prijateljstvo.
Roman govori o suočavanju mladih s roditeljima koji su se ogriješili o zakon. Pri tome autoricu ne vode osjećaji osude ili osvete, nego traži temelje za očuvanje obitelji i za vraćanje posrnulih u normalan život. Roman je pun akcije, neizvjesnosti i događaja, blizak mladima, a uz to nabijen emocijama pa se doima kao uzbudljivi film.

 

  • Frank, Robert: Hej, ne želim odrasti!

Roman o odrastanju za djecu starije školske dobi. Ivi u osmom razredu nije bilo sjajno. Mama se bavila tuđim životima, tata je često bio na putu, a ocjene u školi nisu bile sjajne. Zapravo, jezici su joj bili bolna točka. Obožavala je košarku i pokušavala Marina smjestiti u dnevni raspored. Za tu je vrlo važnu godinu ovako postavila stvari: prvo škola i dobre ocjene, dovoljne za upis u srednju medicinsku, košarka, prijateljice i Marin. Ili možda Marin i prijateljice pa košarka? No u životu ne ide uvijek sve po planu. ” U toj je nepredvidljivosti, valjda, i njegova ljepota.” Lorena je zakomplicirala njezin život. I Marinov jer je ušla u njegovo računalo. Do kuda će se rastezati mreža njezinih interesa i hoće li se još netko u nju uplesti?

 

  • Joyce, William: Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

1684_bigMorris Lessmore volio je riječi. Volio je priče. Volio je knjige. No svaka priča krije i nemire. Sve u životu Morrisa Lessmorea, uključujući i njegovu vlastitu priču, odnio je vjetar. Ali snaga priče spasit će stvar. “Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea” autora Williama Joycea uvest će vas u čaroban svijet knjiga i upoznati s ljudima koji su im posvetili čitav svoj život. Nadahnuvši istoimeni kratki animirani film koji je 2012. godine ovjenčan prestižnom nagradom Oscar, ova je slikovnica u kratko vrijeme zasjela na prvo mjesto New York Timesove ljestvice prodavanosti i na dobrom je putu da postane klasikom suvremene dječje književnosti.

 

  •  Kopjar, Mladen: Čokoladne godine

1156_big

Čokolada! Ta kraljica mirisa i okusa na licima nam uvijek, uz poneku mrlju, ostavlja širok osmijeh. Sjajna je prijateljica i često je se može vidjeti u dobrom društvu s mlijekom, lješnjacima, rižom, bademima, jagodama, medom i nebrojenim drugim prijateljima. Još nije zabilježeno, a vjerojatno će tako i ostati, da se netko posvađao s čokoladom. Iako katkad gorkasta, najčešće je slatka. Štoviše, čokolada je tako ljupka da se u nju možemo i zaljubiti. Zaigrana je i pronalazimo je posvuda: u kolačima, pudingu, sladoledu, u pralinama i palačinkama, našem džepu i maminoj torbici. Ako vam se jede čokolada, a nije vam pri ruci, potražite Darka, Lelu i Tihomira. Oni upravo objeduju najukusnije čokoladno jelo – djetinjstvo!

 

  • Silverstein, Shel: Čiji sam ja komadić?

741_big

Samotni Komadić bez ikoga svoga. Životario je tako, u nadi da će naići netko i povesti ga nekud – bilo kuda. Tako počinje ova Silversteinova priča, koja riječju i crtežom, na prepoznatljiv autorov način govori s puno suosjećajnosti i krajnje jednostavno o složenosti života i (ne)druženja.

 

Advertisements